První Jizerský pohár

Jak to viděl Globus

    První zářijový víkend zavedl kroky několika z nás na sraz serveru do příjemného prostředí Penzionu Vesna II k našemu výbornému příteli, přerostlému králíkovi scippymu. Scippy nás uvítal jak tradice v kraji místním praví chlebem (tekutým), a solí (ve vynikající česnečce). Sluníčko ještě zavzpomínalo na letní povinnosti a vyhnalo tak před chatu evidentně nejslabší hráče, soudě podle toho že museli jako první začít s tréninkem. Zatím co Dadulka s elegantním kloboučkem na hlavě pomalu rozdýchávala Gringovu jízdu smrti, který netušil že 160 km/h na Liberecké dálnici nejednou odlepí auto od země, Gringo s klidem sobě vlastním a panákem "Zemanovky" začal školit polopka a teslu.
   Scippy se dal do vaření večeře v podobě excelentního kolena, Bombon vyrazil na houby a čekalo se netrpělivě na příjezd Plzeňské enklávy. Čekání se notně prodloužilo vzhledem k nehodě na dálnici a standardní zácpy v Praze. Mezi příjezdem vyčerpaného woitha, žíznivého Wenzela a dalších dvou Západočechů se stačil Bombon vrátit z hub. V ruce nesl pět ušmudlaných babek a s lítostí v hlase prohlásil, že teda asi smaženice nebude a že se těšil. Smutně usedl za stůl a z trucu si vytáhl šachy. A tu se Scippy ukázal jako znalec a hlavně zachránce Bombónka. Vyběhl před penzion, přeskočil silnici vydal se hledat houby. Nežli jsme stačili zadržet jeho snahu, v předklonu oškubal u souseda před domem záhon hřibů, které si tam jistě léta pracně pěstoval. Přiběhl s plnou náručí nádherných hřibů a za ticha šokovaných přihlížejících slíbil extra smaženici. o dvaceti minutách jídelnu zavalila vůně tak známé dobrůtky. Jenže mezitím Bombón zmizel nahoru do pokoje, kde nejspíš pěstičkami mlátil do postýlky a toužil být také velkýhledač hub. Takže smaženice zmizela aniž by ji ochutnal. Po několika málo minutách pak Scippy představil večeří v podobě vynikajícího kolene,které mimochodem celé zvládl pouze melone následující den. Po té se rozjela zábava hodná pouze tak výjimečných lidí, jako mariášníci jsou. Pivo a becher tekl proudem, karty šustili po stolech a v rukou a jen sem tam se ozývali bolestné výkřiky, hlavně směrem od party kde Gringo vydělával na živobytí. První odešel do hajan Filepra, a po něm Bombón, kterého po vyhrání několika dvojek a jednoznačném zdrcení Metelky v šachu přešla smutná nálada. S postupem času se hráči střídali u stolů až odbyla šestá hodina raní a denní svit odhalil několik šílenců, které doplnil scippy, jež celý večer vzorně obsluhoval.
   Po té co většina z nich ani nestačila zamhouřit oko, proběhl penzionem uragán v podobě scippyho, hlásajícího radostně nevyspalým hlasem budíček a přípravu k turnaji. Boží dopuštění dovršil Wenzel, který přežil smršť dvanácti stupňových Zubrů, následovaných fernetovou přeháňkou, aniž by spal, halasným zpěvem. Po snídani u které nebylo těžké poznat noční dobrodruhy došlo k losování prvního kola. Nutno říct, že celý turnaj proběhl ve velmi přátelském duchu, jen sem tam se ozval rozzlobený tón, jako když Polopek po třetí sejmul Gringovi bodované dvojky a Květa byla na mrtvici. Cenu za hrdinný výkon by si zasloužil Wenzel a Melone, ježto jako jediní vytrvaly v alko přeháňkách, tak že večer vypadali jak reklamy na protialkoholickou léčbu a přesto obsadili přední místa v celkovém součtu. Mimo jiné se čekal duševní klystýr pro teslu, který do prvního kola schytal Globuse, a v druhém kole prozměnu Globuse, ale tvrdil že to bylo super a moc se mu to líbilo. Nedošlo ani k obávanému zkřížení zbraní mezi woithem a Globusem, takže nakonec jediným smutným závojem na turnaji byla absence vícero hráčů. Po vyhlášení výsledků turnaje pak někteří jedinci předvedli schízu hraničící s duševní úchylku a zasedli po 30 hodinách mariáše pro změnu k mariáši. Tesla s Gringem zasedli ke Globusovi, který tóny ze své kytary žehlil dvoudenní absenci u své přítelkyně. Po té co pak zbodli další koleno, vymysleli vytvoření romantického večera a jali se rozdělávat oheň. Samozřejmě bylo poznat kdo je tady "Pražák", protože tesla stál nad ohněm a mával kartónem papíru, aby se rozhořel. Nakonec byl úspěšný a tak za tichého praskání dřeva a plápolání ohýnku Globus rozjel pásmo sprosto národních hitů, u kterých vyloudil na nejedné tváři úsměv. Velice příjemný pak zakončil inza sérií vtipů a vtípků. Před půlnocí se pak všichni odebrali dospat prohýřenou noc. Ráno opět zazněl ze scippyho úst radostný budíček a po snídani se většina lidiček vydala na cestu domu. Zbyli jen Tesla s Gríšou a Dadulkou. Po obědě se pak rozloučili i ti a slíbili si že se tady do konce roku určitě potkají.